Stáhnout

Požadavky, zásady designu

POŽADAVKY NA KONSTRUKCI HYGIENIC DESIGN

Materiál

  • Nerezová ocel speciální
  • Plasty a elastomery splňující požadavky FDA a EU

Povrchy

  • Povrchy musí být možné vyčistit
  • Je třeba vyhnout se odstupňování povrchu a konfiguraci, kdy povrch není v rovině
  • Těsnění musí být navržená tak, aby nedošlo k vytvoření žádné mezery
  • Drážky O-kroužku musí být navrženy v hygienickém designu
  • Kontakt s výrobkem, který se má vyrábět, musí být vyloučený
  • Rohy a kouty by měly mít poloměr 6 mm nebo více

Design / Geometrie

Vnitřní a vnější plochy všech zařízení, dílů nebo potrubí musí být samo-odtékající, nebo musí umožnit odtok a snadno se čistit.

Vlastnosti povrchu a nerovností

Snadné čištění při Ra < 0,8 μm

ZÁSADY KONSTRUKCE PRO HYGIENIC DESIGN

EHEDG

  • European Hygienic Engineering & Design Group
  • neziskové evropské uskupení pro hygienické strojírenství a projektování
  • neziskové evropské konsorcium výrobců strojů a potravin, stejně jako jejich dodavatelé, výzkumné ústavy, univerzity a vládní zdravotnické agentury
  • přibližně 45 pokynů
  • zkoušení výrobků a vydávání osvědčení

3-A Sanitary Standard, Inc.

  • neziskové a nezávislé sdružení v USA
  • tři zájmové skupiny:
  • veřejné a vládní zdravotnické agentury, výrobci strojů a potravin
  • více než 70 hygienických standardů
  • zkoumání návrhů a postupů, vydávání osvědčení

PRÁVNÍ ZÁKLADY HYGIENIC DESIGN

EN 1672-2:2009 “Food machinery”

Stroje musí být možné vyčistit, tzn. že musí být navrženy a konstruovány tak, aby se odstranily nečistoty doporučenými metodami čištění.

Machinery directive 2006/42/EC

Stroje musí být navrženy tak, aby

materiály bylo možné snadno a zcela vyčistit před každým použitím a

předešlo se riziku vzniku infekcí nebo nemocí

DIN EN ISO 14519:2008-07

Hygienické požadavky na konstrukci strojů

DIN EN 1672:2009-07

Potravinářské stroje - Obecné zásady konstrukce - Část 2