Nerezová ocel, EHEDG, s certifikátem 3-A a DGUV, s montážními otvory i bez montážních otvorů / s rozšířeným rozsahem nastavení, hygienický design
bez montážních otvorů
Nerezová ocel, EHEDG, s certifikátem 3-A a DGUV, s montážními otvory i bez montážních otvorů / s rozšířeným rozsahem nastavení, hygienický design
bez montážních otvorů
Typy
- Typ A: bez montážních otvorů
- Typ B: s montážními otvory
Nastavovací šroub, posuvná krytka, základna
- Nerezová ocel AISI 304
- soustružená
Těsnění, barva modrá, splňuje požadavky FDA
- Těsnící kroužek
- NBR, tvrdost 70 ± 5 Shore A
- Stěrač
- TPU, tvrdost 95 ± 5 Shore A
- Těsnící kroužek kloubu
- H-NBR, tvrdost 85 ± 5 Shore A
- Spodní těsnění
- Silikon, tvrdost 85 ± 5 Shore A
Polohovací nohy GN 20 bez montážních otvorů splňují 3-A sanitární normu 88-01 a a prošly DGUV testovacími procedurami, což je činí vhodné pro oblasti vyžadující přísné hygienické normy. Polohovací nohy GN 20 s montážními otvory splňují 3-A sanitární normu 88-01 a a prošly DGUV testovacími procedurami, což je činí vhodné pro oblasti vyžadující přísné hygienické normy.
Spodní těsnění (typ A) chrání oblast pod základnou před nečistotami. Z tohoto důvodu musí být noha přitlačována dolů účinkem hmotnosti stroje. Spodní těsnění (typ B) chrání oblast pod základnou před nečistotami. Za tímto účelem musí být noha přišroubována k podlaze pomocí upevňovacích otvorů a odpovídajícím způsobem stlačena. Hygienické upevňovací součásti, např. šrouby a matice GN 1580, a správná poloha montážních otvorů jsou zásadní. Těsnicí kroužek nad posuvnou krytkou umožňuje upevnění bez mezery. Díky stěrači nebo těsnícímu kroužku kloubu jsou pohyblivé části utěsněny proti okolnímu prostředí.
Vysoce kvalitní povrch zabraňuje přilnutí nečistot a usnadňuje čištění.
Hodnoty statické zatížitelnosti, které jsou uvedeny v tabulce, se vztahují k výhradně svisle působícímu zatížení vyrovnávací nohy. Za normálních provozních podmínek nejsou neobvyklá ani ohybová a šikmo působící zatížení, což má za následek snížení celkové zatížitelnosti, které je nutno brát v úvahu.
- Krycí pouzdra GN 20.1
- Těsnící kroužky GN 7600
- Ochranné stěrače GN 7607
- šrouby (Typ B) GN 1580
- šrouby (Typ B) GN 1581
Hygienic Design - prvky v hygienickém provedení
Prvotřídní hygiena představuje základní požadavek, a to nejen tam, kde se vyrábí jídlo. Hygiena rovněž hraje stále významnější roli v dalších průmyslových oblastech, od farmaceutického průmyslu až po výrobu barev a barviv. Jedním z hlavních problémů dnešní doby je výroba produktů bez přidaných konzervačních látek nebo s produktů co nejmenším obsahem konzervačních látek, vyznačujících se dlouhou trvanlivosti. Toho lze však dosáhnout pouze v takovém výrobním prostředí, ve kterém jsou vyloučena všechna rizika spojená s kontaminací mikroorganismy nebo nečistotami. Při konstrukci závodu to znamená, že všechny díly, prvky i povrchy musí být navrženy odpovídajícím způsobem. Nečistoty se nesmí hromadit a musí být snadno odstranitelné.
Elesa+Ganter nabízí řešení
Jelikož i sebemenší slabá místa mohou kontaminovat celé výrobní linky, rozhodla se společnost Elesa+Ganter vyvinout speciální řadu normovaných dílů, které splňují vysoké požadavky hygienických norem EHEDG, DGUV a 3-A.
Produktová řada Hygienic Design - prvky v hygienickém provedení
Všechny normované díly produktové řady „Hygienic Design“ jsou označeny ikonou HD. Spojují vysokou kvalitu povrchu, nevykrojené vnější plochy a utěsněné oblasti šroubování a neobsahují mrtvé prostory. Koncept těsnění založený na výpočtech FEM po montáži zajišťuje spolehlivý kontaktní tlak. Hygienické provedení znamená také výrazné snížení časových a materiálových nároků na pravidelné čištění, což rovněž výrazně snižuje provozní náklady.
Proč Hygienický Design?
V potravinářství, zdravotnictví a farmaceutickém průmyslu je kladen stále větší důraz na bezpečnost výrobků a ochranu spotřebitele. Díky svým specifickým vlastnostem mohou normované prvky řady Hygienic Design podporovat výrobní proces v těchto citlivých oblastech, usnadnit výrobu produktů s dlouhou trvanlivostí a omezit potřebu použití konzervačních látek.
Výhody provedení Hygienic Design
Méně častá a kratší doba čištění (to může činit až 25% výrobního času), tím pádem
- více času na výrobu
- menší spotřeba čisté vody
- nižší spotřeba energie
- menší spotřeba čistících prostředků
- menší produkce odpadní vody
- nižší celkové náklady a úspora zdrojů
Právní základy Hygienic Design
EN 1672-2:2009 “Potravinářské stroje”
Stroje musí být možné vyčistit, tzn. že musí být navrženy a konstruovány tak, aby se odstranily nečistoty doporučenými metodami čištění.
Směrnice o strojních zařízeních 2006/42/EC
Stroje musí být navrženy tak, aby
- materiály bylo možné snadno a zcela vyčistit před každým použitím a
- předešlo se riziku vzniku infekcí nebo nemocí.
DIN EN ISO 14519:2008-07
Hygienické požadavky na konstrukci strojů
DIN EN 1672-2:2021-05
Potravinářské stroje - Obecné zásady konstrukce - Část 2
Požadavky na konstrukci Hygienic Design
Materiál
- Nerezová ocel speciální
- Plasty a elastomery splňující požadavky FDA a EU
Povrchy
- Povrchy musí být možné vyčistit
- Je třeba vyhnout se odstupňování povrchu a konfiguraci, kdy povrch není v rovině
- Těsnění musí být navržená tak, aby nedošlo k vytvoření žádné mezery
- Drážky O-kroužku musí být navrženy v hygienickém designu
- Kontakt s výrobkem, který se má vyrábět, musí být vyloučený
- Rohy a kouty by měly mít poloměr 6 mm nebo více
Design / Geometrie
Vnitřní a vnější plochy všech zařízení, dílů nebo potrubí musí být samo-odtékající, nebo musí umožnit odtok a snadno se čistit.
Vlastnosti povrchu a nerovností
Snadné čištění při Ra < 0,8 μm

Zásady konstrukce pro Hygienic Design
EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group)
- neziskové evropské konsorcium výrobců strojů a potravin, stejně jako jejich dodavatelé, výzkumné ústavy, univerzity a vládní zdravotnické agentury
- přibližně 45 pokynů
- zkoušení výrobků a vydávání osvědčení
3-A Sanitary Standard, Inc.
- neziskové a nezávislé sdružení v USA
- tři zájmové skupiny:veřejné a vládní zdravotnické agentury, výrobci strojů a potravin
- více než 70 hygienických standardů
- zkoumání návrhů a postupů, vydávání osvědčení
BGN (Berufsgenossenschaft Nahrungsmittel und Gastgewerbe) [Svaz obchodu s potravinami a pohostinstvím]
- Aktivní podíl na úsilí o standardizaci na národní, celoevropské i mezinárodní úrovni. Předcházení pracovním úrazům, nemocem z povolání a zdravotním rizikům souvisejícím s pracovními činnostmi
- Evropská směrnice o strojních zařízeních (98/37/ES) společně s německým zákonem o bezpečnosti přístrojů a produktů (GPSG)
- Zkoušení součástí a strojů, vydávání osvědčení
Těsnění
Pro normované prvky, které jsou klasifikovány jako Hygienic Design, mají těsnění hlavní funkci, která chrání nevyužité prostory, mezery a praskliny před pronikáním čisticích kapalin nebo zbytků produktů.
Za tímto účelem je pro spolehlivé a trvalé utěsnění, v namontovaném stavu, nutné udržovat předepsané předpětí těsnění a stěrače. V rámci skupiny výrobků Hygienic Design jsou montážní prostory pro těsnění a průřezy těsnění vypočteny a navrženy pomocí simulačního softwaru tak, aby při montáži bylo dosaženo požadovaného stlačování povrchu a materiál těsnění nebyl vystaven nadměrnému tlaku.
Mezi statickým a pohyblivým těsněním lze provést základní rozlišení:
Během montáže jsou těsnící prvky v níže uvedeném příkladu konstrukce utaženy na montážní plochu v horní části (těsnící kroužek) a na dotykovou plochu ve spodní části (spodní těsnění). Mělo by být zajištěno, aby všechny plochy, které jsou v kontaktu s těsněním, měly povrchovou úpravu nejméně Ra 0,8 μm.
Pohyblivé těsnění je na posuvné krytce (stěrač) a kulovém kloubu nohy (těsnicí kroužek kloubu). Jsou navržené tak, aby umožňovaly nastavení jak výšky tak úhlu. Díky tomu také montážní prostor, společně s průřezem těsnění, zajišťuje utěsnění bez mezery a předpětí.
V závislosti na provedení a druhu použití může být potřeba vyměnit těsnění v případě poškození nebo preventivní údržby. Za tímto účelem společnost Elesa+Ganter dodává příslušná těsnění jako náhradní díly nebo nabízí tyto díly jako normalizované prvky podle norem GN 7600 a GN 7607.

Váš požadavek byl odeslaá a bude co nejrychleji zpracován